Wednesday, August 15, 2012

SANAT DUNYASINDA ACI KAYIP MUSFIK KENTERI KAYBETTIK.

Müşfik Kenter'i kaybettik


Akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alınan, Türk tiyatrosunun duayen ismi Müşfik Kenter, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Türk tiyatrosunun usta ismi Müşfik Kenter, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alınmıştı. Kenter, 7 Ağustos Salı gününden beri yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu.

Büyük usta, 17 Ağustos Cuma günü saat 10.00'da Kenter Tiyatrosu'nda düzenlenecek törenle uğurlanacak.

Müşfik Kenter kimdir?

1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen sanatçı, 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne'de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar.

Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyununu 25 seneden fazla süreyle sergilemiştir. Oyun aynı oyuncuyla Türkiye'de en uzun süreli sahnelenen oyun olma özelliğine de sahiptir.

Kenter, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulunmuştur.

Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, Bozuk Düzen filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. Sanatçı sesiyle, TRT’de 80’li yıllarda yayınlanan ve Amerikalı bir ailenin yanına yerleşen uzaylı karakter ALF’e hayat vermiş ve bu diziyle hafızalarda yer edinmişti. (wikipedia)


Odatv.com

No comments:

Post a Comment