ANASONUN FAYDALARI


LATİNCE İSMİ: Pimpinella anisum
YÖRESEL İSİMLRİ: Enison, nanahan
TANIMI:Maydanozgillerden bin bitkinin küçük tohumlarıdır.Yurdumuzda Akdeniz bölgesinde,Rusya’da ve Akdeniz ülkelerinde çok yetişir.Anasonun tohumları çok küçük,yeşilimtrak tatlı ve baharatlıdır.
BİTKİ ÖZELLİKLERİ: Küçük beyaz çiçekli, 30-60cm yükseklikte, tüylü, bir yıllık bir kültür bitkisidir. Doğada aramamak gerekir.
KULLANILDIĞI YERLER:Bazı tatlı ve tuzlu hamur işlerinin üzerine ekilerek kullanılır.Tıpta da,sindirim bozukluklarına ve barsak gazının giderilmesinde kullanılır.Koku vermek ve çeşniyi arttırmak amacıyla yiyecek ve içeceklere ilave edilir.Hamur işlerine pişmeden önce serpilir.İçeceklerin hazırlanması sırasında kullanılır..
BİLEŞİMİ: Herkesin tanıdığı, hoş, aromatik bir kokusu vardır. Genelde %2-4 oranında değişen uçucu yağdan kaynaklanır bu koku. Anethol, uçucu yağın ana maddesidir. Ayrıca şeker ve albümin de içerir.
TOPLANMASI ve HAZIRLANMASI: Bir kültür bitkisi olan anasonun doğada aranmasına gerek yoktur. Baharatçılardan satın alınabilir.
KULLANIM ŞEKİLLERİ: Anason öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır. Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir. İştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir. Uykusuzluğa karşı da denenebilir. Bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir. Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir. Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü arttırır.Başlangıçta, mide şişkinliğine ve gazına karşı anasonun yararlarından söz edilmişti. Evet, anason bu alanda oldukça rahatlatıcıdır, ama frenk kimyonu ondan da etkilidir. Öksürük tedavisinde de, anasondan önce rezene gelir. Belki anason etkinlik açısından bu iki bitkinin gerisinde kalabilir, ama onun öne çıkan özelliği de, tadının çok iyi olmasıdır. Bu nedenle, yetişkinler ve çocuklar için mide şişkinliği ve gazına karşı hazırlanacak çaylarda, bu üç bitkinin eşit oranda karıştırılarak kullanılması çok daha yararlı olacaktır.
Anason çayı: Havanda hafifçe ezilmiş 1-2 çay kaşığı dolusu anason, 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür. Öksürüğe karşı, günde 2-4 bardak çay, bal ile tatlandırılarak içilir. Mide şişkinliğine karşı yine günde 2-3 bardak çay, tatlandırılmadan içilmelidir. Anasonun havanda hafifçe ezme işlemi, her çay demlenmesinde taze olarak yapılmalıdır.
ANASONUN FAYDALARI:*Anason hazmı kolaylaştırır.*İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. *Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.*İdrarı artırır.*Kusmaları ve ishali keser.*Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz.*Anne sütünü artırır.*Sinirleri yatıştırır.*Migren ağrılarını keser.*Beyin yorgunluğunu giderir.*Uyku verir.*Kalbi kuvvetlendirir.*Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.*Cinsel arzuları kamçılar.*Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. *Öksürüğü keser.*Yaşlılarda meme sarkmasını önler.
YAN ETKİLERİ: Çok ender olmakla birlikte, solunum yolları veya sindirim organları alerjisi görülebilir. Bu durumda çay kullanımını kesmek gerekir.Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir. Başka hiçbir yan etkisi yoktur.
‹ Baharatların hikayesiyuk