Sunday, September 16, 2012

Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığının tanımı
Çölyak hastalığı “Glutein” proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşur. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu tahılların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam anlamıyla yapamaz. Normalde bağırsak duvarları bir havlunun yüzeyi gibi pütürlüdür. Bu pütürler sayesinde ince bağırsak sindirilmiş besinleri emerek kana karıştırır. Çölyak hastalığı nedeniyle pütürlü yapısını kaybeden ince bağırsak hızla düzleşir ve insanda hastalık etkileri görülmeye başlar.

Çölyak hastalığı ve etkileri
Karın şişliği ve gelişim bozuklukları en büyük etkilerdendir. Kaslarda güçsüzlüğe bağlı olarak titreyen eller ve kollar, ciltte solma, dışkıda parlak ve yağlı görünüm çölyak hastalığının diğer belirtilerindendir. Bütün bu belirtilerin yanında kusma ve vücudun şişmesi ile birlikte görülen iştahsızlık, bir kişide çölyak hastalığından şüphelenilmesi için yeterlidir.

Kesin teşhis.
Çölyak hastalığının kesin teşhisi ince bağırsaktan alınan parçaya bakılarak yapılır bunun yanında kan değerleride çölyak hastalığının teşhisinde yardımcı faktörlerdendir. Aslına bakarsanız bütün bu bilinenlere rağmen çölyak hastalığı kolayca teşhis edilebilecek bir hastalık değildir.

Çölyak hastalığının tedavisi.
Bu hastalık hakkında kötü bir durum tam olarak bir tedavi şeklinin geliştirilememiş olmasıdır. Buna rağmen iyi bir perhiz ve sıkı diyet bu hastalıkla savaşta bizlere destek olan durumlardır. Bir kişiye çölyak teşhisi konduğunda hiç vakit kaybetmeden tahıl ve tahıl ürünleriyle beslenmenin kesilmesi ve bu besinlerin yaşam boyunca alınmaması gerekir.

Sorular ve cevaplar.

Soru: Mesela haftada bir kere diyeti bozsam ve gluteinli yiyeceklerden yesem olur mu?
Cevap: Bu diyeti ömrünüz boyunca uygulamalısınız. Bir kere dahi bozmanız oldukça sakıncalı durumlar ortaya çıkartabilir.

Soru: Diyetimde tam olarak nelere dikkat etmeliyim?
Cevap: Öncelikle buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan makarna, pasta, börek, ekmek gibi hamur işlerinden uzak durmalısınız. Bütün bunlara ilaveten yeşil çekirdeklerden de uzak durmalısınız. Çok yağlı, yağda kızartmalar, hayvansal yağlar, alkollü içecekler, baharatlar, et, sebze konservesi ve salça yenmesi kesinlikle yasaktır.

Soru: çölyak hastasıyım. Hangi tür besinlerle beslenmeliyim?
Cevap: Mesela mısır, pirinç, patates ve bunların unundan yapılmış ürünler yenilebilir. Bunların yanı sıra; taze meyve, sebze, yağsız et av eti, deniz ürünlerinden balık çeşitleri, yağsız kümes hayvanı, yumurta, süt, şeker, bal ve taze olmak kaydıyla baharatlar yenilebilir.

Çölyak hastalığı ve şifalı bitkiler.
Kestane bu hastalar için çok değerli bir besindir çünkü çölyak hastaları ekmek yiyemediği için alamadıkları B grubu vitaminleri kestaneden alabilirler. Diğer yandan bağırsakları kuvvetlendiren fakat glutein içermeyen gıdalarda sıkca tüketilmelidir. Çölyak hastalarının vazgeçmemesi gereken kuru besinler den bazıları ceviz, fındık, kuru incir ve kuru üzüm şeklinde sıralanabilir.

Ney - Istanbulda Sabah Morning in Istanbul





Ottomann instrumental Tasavvuf Music (NEY TAKSIMI) "OSMANLI resimleri"




Ottoman Turkish Music from 17th century - Nikriz Peşrev






Hicazkar Sirto Composer Sultan Abdulaziz I *1830 Music Of Ottoman Empire




="640" />


Hz. Muhammed (s.a.v)'in Hayatı (1-2-3 Birleştirilmiş) - [Belgesel]








Anoushka Shankar Live at Verbier Festival - Mishra Pilu






Kara Pazar 8 Polis Şehit


Kara Pazar 8 Polis Şehit

 
Polis servis aracına saldırı: 8 şehit
Polis servis aracına saldırı: 8 şehit
Bingöl’de polis servis aracına saldırı oldu.
Türkiye pazar gününe Bingöl’den gelen kara haberle uyandı.
Bingöl-Erzurum Karayolu Karlıova ilçesi Hacılar köyü mevkisinde, polis aracının geçişi sırasında mayın patladı.
Olayda 8 polis şehit olurken, 9 polis de yaralandı.
Karlıova’da hafta içerisinde PKK’nın şehir yapılanması olduğu ileri sürülen KCK’ya yönelik bir operasyon vardı.
Operasyonda gözaltına alınanların mahkemeye çıkarılışı nedeniyle Bingöl’den çevik kuvvet ekipleri takviye için Karlıova’ya gitmişti.
Görevini tamamlayan polislerin dönüşü sırasında saat 10.15 sularında patlama meydana geldi.
Patlamanın ardından bölgede operasyonlar başlatıldı.
ŞEHİT VE YARALI POLİSLERİN İSİMLERİ
Bingöl’de polis aracı geçtiği sırada yola döşenen mayının patlaması sonucu Gökhan Kuzu, Fatih Celayir, Cuma Mercimek, Samet Kıcalı, Ümit Yıldırım, Murat Toprak, Osman Küçükdilan ve Şehmuz Karakut isimli polislerin şehit olduğu öğrenildi. Patlamada bazı yaralıların isimleri ise Serkan Kabuk, Ali Kırlar, Muhamet Demir, Caner Gülseren, Zafer Şahinli, Yusuf Özbey, Rıza Alper Pınarlı ve küçük bir kız çocuğu olan Nur Zelal İslamoğlu olarak açıklandı.
PKK’LILARLA ÇATIŞMA ÇIKTI
Bingöl’ün Karlıova İlçesi yakınlarında, polisleri taşıyan midibüsün geçişi sırasında yola döşedikleri patlayıcı infilak ettirerek 8 polisi şehit eden ve 9 polisi ise yaralayan PKK’lıların etkisiz hale getirilmesi için başlatılanoperasyon, Hacılar Köyü kırsalında yoğunlaştı.
Askeri birliklerin, köy korucularının da katılımıyla başlattığı operasyonda, PKK’lı teröristlerle sıcak temas sağlandı.
Silah sesleri Hacılar Köyü’nden duyulurken, hava destekli operasyonun sürdüğü belirtildi.
Bingöl Valisi: “Tüm birliklerimiz olay mahallinde çok kuvvetli bir operasyona başladı”
Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Karlıova’daki patlamaya ilişkin olarak, “Ne yazık ki 8 kardeşimizi şehit verdik” dedi.
Güvençer, AA muhabirine yaptığı açıklamadasaldırıda şehit olan polislere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunarak, “Tüm insanlarımızın başı sağ olsun” diye konuştu.
Sabah saat 09.45 sıralarında Karlıova ilçesindeki bir asayiş görevinden dönmekte olan İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne ait araçların geri dönüşleri sırasında, Hacılar köyü mevkisinde menfeze döşenen patlayıcının infilak ettirildiğini belirten Vali Güvençer, şöyle konuştu:
“Darbe sonucu olay mahallinde ne yazık ki 8 kardeşimizi şehit verdik. 7 yaralımız var. Yaralılarımızdan sadece biri hayati tehlike taşıyor. Saat 11.45 itibarıyla tüm şehit ve yaralılarımız Bingöl Devlet Hastanesi’ne intikal ettirildi. Yaralılarımıza tüm tıbbi müdahaleler yapıldı. Ağır yaralı 1 arkadaşımız yoğun bakım servisinde. 4 saat sonra hekimlerimiz tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında gerek duyulursa Elazığ’a sevkini sağlayacağız.”
Güvençer, olaydan hemen sonra yakın çevredeki birliklerin operasyona hazır duruma getirildiğini de belirterek “Olaydan en geç 45 dakika sonra tüm birliklerimiz olay mahallinde çok kuvvetli bir operasyona başladı. Şu anda devam ediyor. Komutanlarımız olay yerinde operasyonu yürütüyorlar. Çok kısa zaman içerisinde bu lanetlenecek olayı meydana getirenlerin hakkından geleceğimize inanıyorum” dedi.
Patlama yerine uzak olmakla birlikte sıçrayan taşlarla 8 yaşındaki bir kız çocuğunun bacağından yaralandığı bilgisini de veren Vali Mustafa Hakan Güvençer, yaralı çocuğun da Bingöl Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olduğunu sözlerine ekledi.

ERDOĞAN’DAN “SABR-I CEMİL” MESAJI
Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bingöl ve Hakkari’de verilen şehitler dolayısıyla İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e başsağlığı mesajları gönderdi.
-MESAJLAR-
Başbakan Erdoğan İçişleri Bakanı Şahin’e gönderdiği mesajda, “Bingöl’ün Karlıova İlçesi yakınlarındaki patlamada 8 polisimizin şehit düştüğünü, 7 polisimizin yaralandığını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Şehit polislerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına, aziz milletimize ve de emniyet teşkilatımızın tüm mensuplarına sabr-ı cemil ve başsağlığı; yaralı polislerimize de acil şifalar diliyorum” dedi.
Başbakan Erdoğan mesajında Emniyet teşkilatına “sabr-ı cemil” (taşkınlık etmeden sabır gösterme, güzel sabır) temennisinde bulundu.
Başbakan Erdoğan Hakkari’de 4 askerin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın Necdet Özel’e gönderdiği başsağlığı mesajında ise “Hakkari-Çukurca karayolunda askeri aracın geçişi sırasında dün meydana gelen patlamada, 4 askerimizin şehit olduğunu, 5 askerimizin yaralandığını büyük bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına, aziz milletimize ve de sizin şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına sabır ve başsağlığı, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum” dedi.