Friday, September 21, 2012

Sağlığınız için Tai Chi'yi deneyin!

Sağlığınız için Tai Chi'yi deneyin!

by Nazan Saatci ve Dostlari on Friday, september 20, 2012 at 1:27pm ·
Sağlığınız için Tai Chi'yi deneyin!
Dövüş sanatlarıyla solunum eğitim programının kombinasyonundan oluşuyor Tai Chi.
  • Bu egzersizler, yaşam kalitesini artırıyor, denge ve düşme riskini azaltıyor, kronik ağrıyı azaltıyor ve nörolojik hastalıklara iyi geliyor
Tai Chi, dövüş sanatlarıyla solunum eğitim programının kombinasyonuna dayanan ve enerji akışına rehberlik eden bir meditasyon programı. Kuşların ve diğer hayvanların doğal hareketlerinin sembollerle akıl ve solunum üzerine odaklanarak dizayn edilen karmaşık hareket formları da denebilir. Yapılan hareketler olabildiğince yavaş, yumuşak ve zarif; figürler arası geçişler sarsıntısız ve akıcı. Tüm hareketler alt karın boşluğunda bir miktar havanın sıkıştırılmasıyla yapılıyor. Sıkışma şiddetindeki artma ve azalmaya bağlı olarak sırasıyla kollar dışarı ve yukarı ya da içeri ve dışarı hareket ettiriliyor. Düşünce, alt karın noktasına yoğunlaşıyor ve teknikler zihin, vücut, enerjiyle koordineli biçimde yapılıyor.
Ciddi hastalıklara iyi geliyor
Son yıllarda batılı ülkelerde Tai Chi’nin yararlarıyla ilgili birçok çalışma yapıldı. Bu çalışmalar sonucu, egzersizlerin dengeyi artırdığı, düşmeyi önlediği, kardiyovasküler sistemi güçlendirdiği ve stresi azalttığı görüldü. Tai Chi’nin, kalp ve akciğer fonksiyonları, bağışıklık kapasitesi, zihin kontrol, esneklik ve denge kontrolünde yararlı olan orta yoğunlukta egzersizler olduğu kanıtlandı. Kronik hastalığı olan yaşlı bireylerde sadece denge üzerine değil aynı zamanda esneklik ve kalp-akciğer fonksiyonları üzerine olumlu etkileri olduğu da gözlemlendi.
Kötü kolesterolü düşürücü etki
Tai Chi, orta şiddette aerobik egzersizlerden oluşur. Akut kalp enfarktüsünden 3 hafta sonra kan basıncı düşürmeye yardımcı olur. 12 hafta boyunca haftada 3 kez egzersizleri tekrarlayan hastaların kan basınçlarında anlamlı azalmalar izlenmiştir. Kronik kalp yetmezliğinde Tai Chi güvenli bulunmuş ve yan etki bildirilmemiştir. Tai Chi’nin kan yağları üzerinde olumlu etkileri vardır. 12 hafta boyunca haftada 3 kez yapılan egzersizler sonunda total kolesterolde 15.2 mg/dl azalma, HDL kolesteroldeyse 4.7 mg/dl artış izlenmiştir.
Dengenizi sağlayın
Pratikte en yararlı etkileri denge üzerinedir. Tse ve Bailey’in çalışmalarında egzersiz yapmayan bireylere göre Tai Chi yapan kişilerde denge yeteneğinin daha iyi geliştiği saptandı. Egzersizlerin kronik ağrı üzerinde yararlı etkileri rapor edildi. 6 haftalık Tai Chi egzersizinden sonra sırt ağrılarında anlamlı düzeyde azalma sağlandığı görüldü. Aynı zamanda, diz ve kalçadaki kireçlenmede de, fiziksel fonksiyonların iyileştiği tespit edildi. Osteoporoz rahatsızlığındaysa dirençli egzersizlerle karşılaştırıldığında 24 hafta sonunda Tai Chi’nin kemik erimesini kontrol etmede daha etkin olduğu saptandı.
Bağışıklık sistemi üzerinde de yararlı
Tai Chi’nin olumlu etkileri bağışıklık sistemi üzerinde de gözlendi. Herpes (uçuk) enfeksiyonu geçiren yaşlı bireylerde 15 hafta boyunca bu egzersizler uygulanmış ve sonucunda hastalık aktivitesinin yüzde 50 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Tai Chi egzersizlerinin insan psikolojisi üzerinde de olumlu etkileri var. 24 hafta boyunca haftada 3 kez 60’ar dakika  egzersiz yapmak uyku kalitesinde anlamlı iyileşmeye yol açıyor. Sonuç olarak Tai Chi egzersizlerinin yaşam kalitesini artırdığı, denge ve düşme riskini azalttığı, kronik ağrıyı azaltabildiği, nörolojik hastalıklarda olumlu gelişmelere yol açtığı tespit edilmiştir. 

Like · · Share · Delete

Tıptaki Gelişmeler / Tükürüğünü ver geleceğini öğren!

Tıptaki Gelişmeler / Tükürüğünü ver geleceğini öğren!

by Nazan Saatci ve Dostlari on Thursday,20,2012 at 11:46am ·
Tükürüğünü ver geleceğini öğren!
Tükürük örneği alınarak yapılan analizle kişinin ilaç alerjisi, hangi ilaçtan hangi dozda alması gerektiği, kendisi için doğru diyetin ne olduğu ve hangi sporu yaparsa zayıflayabileceğini tespit etmek mümkün 
 Günlük hayatımızda “Saçım babamınki gibi düz”,  “Ailede bir tek benim gözlerim mavi, o da annemin anneannesinden miras”, “Tüm sülalem şişman ben de nasibimi almışım” cümlelerini sık duyarız. Bu nitelendirmeler, artık testlerle kanıtlanabilir. Çünkü son 10 yılda genetik alanındaki gelişmeler, insan DNA’sının  ayrıntılı röntgenini çekiyor.  
  • İnsan Genom Projesi’nin tamamlanmasıyla ortaya çıkan genetik testlerde, kişilerin DNA’sı analiz ediliyor. Böylece sağlık harcamalarında en üst sıraya yerleşen diyabet, hipertansiyon, kalp veobezite gibi kronik hastalıklara yatkınlık önceden belirlenebiliyor.
Test maliyetleri düşecek Acıbadem Sağlık Grubu’nun davetiyle Türkiye’ye gelen, ABD’deki Pathway   Genomics’in Medikal Direktörü Dr. Michael Philip Nova, genetik alanındaki gelişmeleri anlattı. Laboratuvarında iki yılda 60 bin kişinin gen yapısını çıkardığını belirten Nova, testler sayesinde doktorların işinin kolaylaşacağını, tanı ve teşhiste avantajlar elde edileceğini söylüyor.
Genetik biliminde son 10 yılda baş döndürücü gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Nova, bazı bilimadamlarının 100 yaşındaki kişilerle, bu yaşı aşanları inceleyerek uzun bir ömür sürmelerinin ayrıntılarını araştırdığını açıkladı. Bu araştırmalar sonucunda ilginç bir bulguya ulaşıldığının altını çizen Nova, şunları söyledi: “Bilimadamları 115 yaşında iki kişinin DNA analizini yaptı. Elde edilen bulgu, heyecan vericiydi çünkü bu iki kişinin DNA’sında diğer insanlarınkine benzemeyen dört bin şifre değişikliği taşıdıkları tespit edildi. Şimdi insanların uzun süre yaşamasında, araştırmada bulunan dört bin değişikliğin rol oynayıp oynamadığı üzerine çalışmalar yapılıyor. Bir başka araştırmadaysa  insanları hangi hastalıkların hızlı yaşlandırdığına bakılıyor. Ve böylece yaşlanmanın önüne geçmenin mümkün olup olmadığına cevap aranıyor. Bu sayede ya ömrü uzatacak faktörler bilinip ona uygun yaklaşımlar geliştirilecek ya da ömrünü kısaltan etkenler bulunarak bunların ortadan kaldırılması için teknikler geliştirilecek.
Kişiye özel tedavi Bir insanda 25 bine yakın gen bulunuyor. Araştırmalara göre, sağlıklı hastalık yapabilen 40-100 gen var. Genetik bilimi klasik tıbbın yerine talip değil. Aksine, mevcut tedavilere yardımda bulunuyor.
Son yıllarda sağlıkta bazı trendler gündeme geldi. Bunlardan biri de nüfus yaşlandıkça tıbbi bakımı kişiselleştirmek gerektiği. Kişiye özel tedaviye doğru ilerliyoruz. Örneğin bir ilaç, bir hastada çok iyi etki ederken, bir başkasında işe yaramıyor.  Genetik testler yardımıyla biz en doğru ilacın, en doğru dozda verilmesine imkan yaratıyoruz. Araştırmalara göre, ilaçların yüzde 50’si etkisiz kalıyor. ABD’de giderek daha çok sayıda ilacın etiketinde ‘Bu ilacı alacaksanız genetik test yaptırmalısınız ya da yaptırmanız önerilir’ yazıyor. Bu sayede kişinin aldığı ilaçtan en yüksek derecede faydalanmasını amaçlıyoruz.”
Sağlık masraflarını azaltıyorGenetik testlerin amaçlarından biri de ülkelerin sağlık alanında yaptığı büyük harcamalarda tasarruf etmelerini sağlamak. ABD’de kronik hastalıkların tedavisine önemli bütçeler ayrılıyor. Bu harcamaların yüzde 80’ini de yaşam tarzına bağlı hastalıklar oluşturuyor. Obezite, kalp, diyabet ve hipertansiyon gibi sorunlar, devlete mali oluşturuyor.Artık şirketler çalışanlarının beden kitle indeksini normal tutmak istiyor. Örneğin obezite sorunu olan bir çalışan, sağlıklı çalışanlara göre daha az işe geliyor. İşverenler de şirket çalışanlarının sağlığını korumak amacıyla genetik testleri yaptırmalarını sağlayarak, sigorta masraflarını azaltmaya çalışıyor.
25 bin
Bir insanda bulunan gen sayısı

Like · · Share · Delete

Saliva DNA test could determine future health

Saliva DNA test could determine future health

by Nazan Saatci ve Dostlari on Thursday, september 20, 2012 at 2:33pm ·
Saliva DNA test could determine future health

Quick, low-cost test being developed at Edinburgh University could determine whether a person is prone to disease
 A new DNA test uses saliva to determine whether someone is prone to developing a life-threatening illness
A fast, low-cost DNA test which can determine a person's chances of developing certain inherited diseases could soon be a reality, scientists said today.
A drop of saliva will be enough to allow medics to pinpoint variations in patients' genetic code in a test being formulated by scientists at Edinburgh University.
Tiny differences or omissions at critical points in the DNA chain can determine whether a person is healthy, prone to disease, or has a life-threatening condition such as cystic fibrosis.
The method, based on chemical analysis, is cheaper and promises prompter results than conventional DNA testing because it does away with the need for expensive enzymes, researchers said.Dr Juan Diaz-Mochon, of the University's School of Chemistry, said: "This technology offers a speedy, cost-efficient alternative to existing methods of DNA analysis.
"The market for DNA testing is quickly expanding as it becomes more affordable. Our method could help reach the goal of complete genome analysis in a few hours for less than $1,000 (£637)."
Professor Mark Bradley, who also took part in the study, added: "We plan to test the technology further, extend our collaborations with leading researchers and companies in the DNA sequencing field and establish our first commercial operations within the next six months."
The study, published in the journal Angewandte Chemie, was funded by Scottish Enterprise.

New saliva test 'can detect various cancers'

The test detected 99 percent of pancreatic cancer cases, 95 percent of breast cancer and 80 percent of oral cancer cases.
By Agence France-PresseTue, Jun 29 2010 at 6:15 AM EST

LIFE-SAVING TEST: Early detection could save many lives — survival rates of pancreatic and oral cancer are especially low because they don't show clear symptoms in early stages. (Photo: ZUMA Press)
Japanese and U.S. universities have jointly developed a medical technique that can quickly detect various cancers using a simple saliva test, researchers said on Tuesday.
Japan's Keio University and University of California, Los Angeles, have developed the technology with which they detected high probabilities of pancreatic cancer, breast cancer and oral cancer.
The researchers analysed saliva samples of 215 people, including cancer patients, and identified 54 substances whose presence can be used to detect the disease, Keio University said in a statement released Monday.
By further analysing the substances, the test detected 99 percent of pancreatic cancer cases, 95 percent of breast cancer and 80 percent of oral cancer cases among those taking part, it said.
The cancer test using the technology would take half a day at the longest, the researchers said.
The new technology can detect up to 500 different substances found in saliva at one time, said professor Tomoyoshi Soga at Keio's Institute for Advanced Biosciences.
He said the technology would make it especially easier to detect pancreatic and oral cancers.
"The survival rates of pancreatic cancer and oral cancer are especially low, because they don't show clear symptoms in early stages, which often delays spotting of the illness," the statement said.
"Saliva can be sampled more easily and casually than blood or stool inspection," said institute head Masaru Tomita in the statement.
"We would like to apply this technology not only to cancer cases but also other illnesses as well," he said.
Copyright 2010  AFP American Edition


Like · · Share · Delete