Wednesday, November 21, 2012

Nihayet ateşkes


Nihayet
 

  • 22.11.2012
Tel Aviv, ambargoyu kaldırmamak koşuluyla dün saat 21.00'de yürürlüğe giren i kabul etti.  Başbakanı Netanyahu "Ateşkes başarısız olursa tepkimiz daha sert olur dedi. Hamas lideri Meşal: İsrail hezimete uğradı
Dünyanın gözü, dün 'de ölümlerin önünü alacak bir anlaşmasındaydı. Üç gündür olağanüstü diplomasi trafiğinin sürdüğü ateşkes anlaşması ile ilgili uzlaşma akşam saatlerinde gerçekleşti. Buna göre Hamas ve  arasındaki ateşkes dün gece saat 21.00'de yürürlüğe girdi. 8 gündür süren saldırıların durması için yapılan diplomatik temaslar dün sonuç verdi. Başta Türkiye, Mısır ve ABD olmak üzere bir çok ülkenin çaba gösterdiği ateşkes için dün de şu gelişmeler yaşandı: Ortadoğu'daki gerilimin sona ermesi için mekik dokuyan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İsrail'in ardından dün Filistin ve Mısır'da temaslarda bulundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşen Clinton akşam saatlerinde Kahire'ye geçip Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Dışişleri Bakanı Kamil Amr ile bir araya geldi. Clinton daha sonra Amr ile düzenlediği ortak basın toplantısında ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı. 

ANLAŞMA METNİ 

Dışişleri Bakanı Kamil Amr, saat 21.00 itibariyle İsrail'le Filistinli gruplar arasında ateşkesin başladığını belirtirken, "Gazze'deki ateşin durmasında Arap Birliği, Türkiye, Katar ve BM Genel Sekreteri Ban- Ki mun'un çabalarını takdir ediyorum"diye konuştu. Clinton ise basın toplantısında "ABD, İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkesi, füze saldırılarının ve şiddetin sona ermesini memnuniyetle karşılıyor. Bölge halkları korku duymaksızın yaşamayı hak ediyor" dedi. Anlaşma İsrail tarafından da doğrulandı. Ancak Hamas'ın ateşkes için öne sürdüğü şartlardan biri olan 'ambargo'nun kalkmayacağı belirtildi. Mısır tarafından dağıtılan ateşkes anlaşması metninde şu ifadeler yer aldı: "İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırıları durduracak. Filistinli gruplar İsrail'e yönelik roket atışlarını sona erdirecek. İsrail'in kontrolünde bulunan Gazze sınırı 24 saat insan ve mal geçisine açılacak." Şartları netleşmeyen anlaşmada İsrail, Filistin liderlerine yönelik ssldırıları durdurması ve seyahat kolaylığı getirilmesi de öngörülüyor. Hamas önceki gün İsrail ile ateşkes anlaşmasına varıldığını ve ateşkesin gece 12.00'de yürürlüğe gireceğini duyurmuş ancak, İsrail'den yanıt gelmemesi üzerine ateşkes kararı Çarşamba gününe kalmıştı. 

OBAMA'DAN TEŞEKKÜR 

Hamas ve İsrail arasındaki gerilimin bitmesi için ABD Başkanı Barack Obama yoğun çaba sarfetti. Obama üç kez Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yi arayıp bilgi alışverişi yaptı. Mursi'ye sürdürülebilir bir ateşkese varılmasına dönük çabalarından dolayı teşekkür eden Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu da Mısır'ın ateşkes önerisini kabul etmesinden dolayı takdir etti. Ateşkes için devreye giren bir diğer isim de BM Genel Sekreteri Ban-Ki mun'du. Mun Kahire'de Cumhurbaşkanı Mursi ile bir araya geldi. 

"TURUN GALİBİ HAMAS" 
Ateşkes ümitlerinin tükendiği bir anda, 'ateşkes anlaşmasına varıldığı'nın açıklanması Gazze Şeridi'nde sevinçle karşılandı. Ateşkes anlaşması İsrail'de farklı tepkilere yol açtı. İsrail Meclisi'nde en çok sandalyeye sahip muhalif Kadime Partisi lideri Shaul Mofaz ateşkese ilişkin "Bu turun galibi Hamas, kaybedeni ise İsrail'dir"dedi. Ateşkese şans vermek istediklerini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "Ateşkes başarısız olursa tepkimiz daha sert olur"diye konuştu. Hamas lideri Meşal de ateşkesi 'İsrail hezimete uğradı" sözleriyle değerlendirdi. Ateşkes anlaşmasını Türkiye de memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye söz konusu ateşkesin kalıcı bir barışın tesisi amacıyla gerekli çalışmalara kısa zamanda başlanması için bir fırsat penceresi oluşturmasını temenni etmektedir"denildi. 

ATEŞKES ÖNCESİ 50 NOKTAYI VURDU İsrail ordusu Başbakan Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini açıklamasının beklendiği saatlerde Gazze'de 50 noktayı daha vurduğunu duyurdu. İsrail , Hamas'a ait bakanlık ve istihbarat binalarını yerle bir etti. Bu hava saldırısında 1 kişinin öldüğü, 3 kişinin de yaralandığı bildirildi. Dün 12 can kaybı oldu. Böylece 8 günde ölen Filistinli sayısı 161'e yaralı sayısı bin 222'ye yükseldi.


Sabah haber

AYNA-ÖLÜNCE SEVEMEZSEM SENI




CEMİL ÖZEREN 'E ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUZ...
.