Sunday, November 25, 2012

Nazan Saatci-Nerdesin



YEŞİLÇAM’IN EFSANE OYUNCULARI


YEŞİLÇAM’IN EFSANE OYUNCULARI


Nazan SAATÇİ/ Türk Sineması’nın hanımefendisi güzel gözlü oyuncusu Nazan Saatçi, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde, ülkenin özgürlügüne ilk adımı attığı, tarihi önemi olan bir şehirde, Samsun’ da doğdu. 


 Liseyi bu anlamlı kentte bitirdikten sonra, tahsilini devam ettirmek için İstanbul’a taşındı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.Oyunculuk üzerine gittiği okullar; Los Angeles Actor Center ve hipnoterapi konusunda; Palo Alto School of Hypnotherapy (Hipnoz okulu) ve Florida Gerald F.Kein Omni Hypnosis Training Center (Hipnoz öğrenim Merkezi).Sinemaya ilk geçişini güzellik yarışmalarıyla yapan Saatçi, 1978 de Tercüman-İnci Gazetesi’nin Sinema kraliçesi seçildi.Günaydın-Saklambaç Gazetesi’nin aracılığı ile Türkiye Güzeli olarak “Miss Europe International” (Avrupa güzellik yarışmasında) ve 1983 “Miss Asia Pasific” (Asya güzellik yarışmasında) ikinci oldu .
 Bu iki yarışmada “Yetenek” ve “Basın Güzeli” unvanlarını aldı. Nazan Saatçi, 1981 yılında İtalya’da “Donna Ideal Internazonale” yarışmasında 56 ülke arasında birinci oldu. Daha sonraki yaşantısında “Miss Europe” ve “Miss Globe International” uluslararası yarışmalarını organize etti .Fransa’da “Miss France” yarısmasında ve Sri Lanka’da “Miss Tourism International’da” jüri başkanlığı, jüri üyeliği görevlerinde bulundu.Nazan, yurtiçi ve yurtdışında yaptığı film çalışmalarında 30 un üzerinde sinema ve televizyon filimleri’nde başrolde oynadı.Film yaptığı ülkeler: Türkiye, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Nepal, İran ve Fransa. Türkiye’de Kemal Sunal, Cüneyt Arkın, Berhan Şimşek, Bulut Aras, Reha Yeprem, Kenan Kalav, Selçuk Özer, Tamer Yiğit, gibi çok değerli sanatçılarla oynarken; yurtdışında Nedeem, Javed Sheik, Sultan Rahi gibi Pakistan’ın çok sevilen tanınmış oyunculariyla da çalışma fırsatı buldu.Oyunculuğunun yanı sıra, sözlerini kendi yazdığı "PARAM YOK Kİ" albümünü hazırlayıp seslendiren sanatçı, 1994 senesinde U.S.A / Florida Orlanda Universal Studyo’larda yapılan “Hawaiian Tropic” Yarışmasında da sahne aldı. İngilizce ve Türkçe hazırladığı ama henüz yayına vermediği yedi kitabı ve 3 tane televizyon programı mevcuttur.
 Ünlü sanatçı, onatlı senedir Amerika’da yaşıyor.
Canan ALATAŞ

Haber Caddesi