Tuesday, August 7, 2012
Demir yiyen manyetik bakterilerle bilgisayar üretilecek
Demir yiyen manyetik bakterilerle bilgisayar üretilecekAraştırmacılar mıknatıs üretebilen bir bakteri cinsinin gelecekte biyolojik bilgisayar yapımında kullanılabileceğini düşünüyor.
İngiltere'deki Leeds Üniversitesi ve Japonya'daki Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmada demir yiyen mikroplardan yararlanıldı. Mikroplar demiri sindirirken içlerinde küçük mıknatıslar yaratıyorlar. Bu tip mıknatıslar, bilgisayarların sabit disklerinin üretiminde de kullanılıyor.
Bilim insanları bu araştırma sonucunda gelecekte çok daha hızlı bilgisayarlar üretilebileceğine inanıyor. Teknoloji ilerledikçe ve bilgisayar parçaları giderek daha küçük hale geldikçe bilgisayar üretmek giderek zorlaşıyor. Daha küçük bilgisayar parçalarına ihtiyaç duyan bilim insanları da doğaya dönüyor ve mikropları işin içine sokuyor.
Bilimcilerin bu araştırmada kullandıkları bakterinin adı Magnetospirilllum magneticum. Bu manyetik mikro organizmalar genelde göllerin göletlerin yüzeyinin hemen altında oksijenin bol olduğu suda yaşıyor. Sadece dünyanın manyetik alanını takip ederek yukarı aşağı yüzüyorlar. Bu bakteriler demiri sindirdiklerinde vücutlarındaki proteinler demir ile etkileşime giriyor ve magnetit adlı minerali üretiyor. Magnetit dünyadaki en manyetik mineral. Bu bakterilerin mıknatısları nasıl oluşturduğunu inceleyen bilim insanları bilgisayar ortamında mikroplardan bağımsız olarak aynı işlemi gerçekleştirmeyi başardı. Mikroorganizmaları mıknatıs yapımında kullanan bilim insanları aynı zamanda yaşayan organizmalardan elektrik kabloları da üretti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment