Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Mercimeğin Faydaları: Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. kuru mercimeğin içerdiği besin değerleri şunlardır:
▪ 340 kalori
▪ 24.7 gr. protein
▪ 22 gr. karbonhidrat
▪ 0 kolesterol
▪ 1,1 gr. yağ
▪ 1,5 gr. lif
▪ 145 mgr. fosfor
▪ 79 mgr. kalsiyum
▪ 6,8 mgr. demir
▪ 6,8 mgr. sodyum
▪ 370 mgr. potasyum
▪ 60 IU A vitamini
▪ 0,37 mgr. B1 vitamini
▪ 0,32 mgr. B2 vitamini
▪ 2 mgr. B3 vitamini
▪ Yüksek oran folik asit
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görüldüğü gibi yüksek oranlı besin değerleri olan mercimek, bu özelliğinin yanı sıra;
Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır; kalp dostu bir besin olduğunu kanıtlar.
Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar.
Mercimek, içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Mercimek içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
Sağlığımızı destekleyici bütün bu önemli etkilerinden yararlanmak üzere, mercimeğin günlük diyetimize katılması, olabildiğince sıkça ve bolca yenilmesi öğütlenmektedir.
No comments:
Post a Comment