Sarımsak veya sarmısak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte, yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir. Ülkemizde “Beyaz sarımsak” ve “Siyah sarımsak” olmak üzere 2 çeşit yetiştirilmektedir. Vatanının orta Asya stepleri olduğu sanılmaktadır. Beyaz veya pembemsi renkli, az adette soğancıkdan (diş) meydana gelir. Dişlerin hepsi bir arada bir kabuk tarafından sarılmışlardır. Çok kuvvetli ve keskin bir kokusu ve yakıcı bir lezzeti vardır.
Etken Maddesi
Sarımsağın etken maddesi Allin’dir alin alındıktan sonra enzimatik olaylarla Alicin olarak vücutta değiştirilir. Bu maddenin insan vücudunda oksitleyici etkisi vardır.
Bitkisel Tedavide kullanım alanları.
Sarımsak gerçekten saymakla bitmeyecek ve tamamı da bilinemeyecek kadar yararı olan bir bitkidir. Özellikle;
- Kurt veya solucan düşürücü olarak,
- Haricen yara iyi edici olarak,
- Mantar hastalıklarını engelleyici ve tedavi edici olarak,
- Saçkıran hastalığını tedavi edici olarak,
- Tansiyon düşürücü olarak,
- Antiseptik olarak,
- Kolesterol düşürücü olarak,
- Safra salgılarını artırıcı olarak,
- Kurşun ve yılan zehirlenmelerinde etken olarak,
- Sakinleştirici olarak, şifalı bitkilerda kullanilir.
No comments:
Post a Comment