Tuesday, October 16, 2012

CEVİZİN FAYDALARI / Health benefits of Walnuts

CEVİZİN FAYDALARI / Health benefits of Walnuts

CEVİZİN FAYDALARI
 
Yüksek kolesterolü düşüren ceviz, damar tıkanıklıklarını ve şeker hastalığı tedavisine yardımcı oluyor. İçerdiği demir sayesinde kansızlığa iyi geliyor. 
VEREMDE TEDAVİYE DESTEK CEVİZİN, verem hastalığında hem besleyici hem de tedavi edici özellik gösterdiğini söyleyen uzmanlar, her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirtiyor. Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlıyor. Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açıyor. Mideyi kuvvetlendirip boğaz hastalıklarına iyi geliyor. Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok oluyor. 
 *İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. *Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir.*Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcı*Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine,akciğ erlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen "demir"açısından , oldukça zengin bir besin maddesidir.*Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi gelir*Damar sertliğini önler.*Enerji sağlar.*Şeker hastaları için hayati önemi olan insülini artırır*Verem mikrobuna karşı korur.*Ceviz yağı, mide ve bağırsakları temizleyerek, yumuşak kalmalarını sağlar.*Hazmı zor olduğundan karaciğeri rahatsız olanlar ceviz yememelidir.*Mayıs ve haziran ayında çiçek açan ceviz ağacı bünyesinde yağ, tuz, albümin, karbonhidratlar, gümüş iyonu, sodyum, potasyum, B1, B2, B3, B6 ve E vitamini barındırır.*Yaklaşık 20 değişik türü olan ceviz ağacının, meyvesi kuruyemiş olarak tüketilen türü "adi ceviz " olarak bilinir ve Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde yetişir.*Sert kabuğun içinde yer alan ceviz içi, yüzeyi çok kırışık bir beyin görünüşündedir.*Yüksek oranda protein ve yağ içeren ceviz içi, kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra, şeker hastalarına besin olarak da verilir.*Basur için faydalı olduğu rivayet edilmekte ve bunun için balla karıştırılarak yenilmesi tavsiye edilmektedir.*Aromatik kokulu yaprakları kabızlığa, iştahsızlığa, kan temizlenmesine ve hazımsızlığa karşı yararlıdır. *Ciğere, mideye ve dimağa kuvvet verip ağız kokusunu da giderir.

Health benefits of Walnuts
  • The nuts are rich source of energy and contain many health benefiting nutrients, minerals, antioxidants and vitamins that are essential for optimum health.
  • They are rich in monounsaturated fatty acids (about 72%) like oleic acid and an excellent source of all important omega-3 essential fatty acids like linoleic acid, alpha linolenic acid (ALA) and arachidonic acids. Regular intake of walnuts in the diet help to lower total as well as LDL or “bad cholesterol” and increase HDL or “good cholesterol” levels in the blood. Research studies suggest that Mediterranean diet that is rich in mono-unsaturated fatty acids and omega-3 fatty acids help to prevent coronary artery disease and strokes by favoring healthy blood lipid profile.
  • Eating just as much as 25 g each day provides about 90% of RDI (recommended daily intake) ofomega-3 fatty acids. Research studies have suggested that n-3 fatty acids by their virtue of anti-inflammatory action helps to lower the risk of blood pressure, coronary artery disease, strokes and breast, colon and prostate cancers.
  • They are rich source of many phyto-chemical substances that may contribute to their overall anti-oxidant activity, including melatonin, ellagic acid, vitamin E, carotenoids, and poly-phenolic compounds. These compounds have potential health effects against cancer, aging, inflammation, and neurological diseases.
  • Scientists at University of Scranton, Pennsylvania have recently discovered that walnuts have highest levels of popyphenolic antioxidants than any other common edible nuts. 100 g of walnuts contain13541 µmol TE (Trolex equivalents) of oxidant radical absorbance capacity (ORAC). Eating as few as six to seven average sized nuts a day could help scavange disease causing free radicals from the body.
  • In addition, they are also excellent source of vitamin E, especially rich in gamma-tocopherol; contain about 21 g per 100 g (about 140% of daily-required levels). Vitamin E is a powerful lipid soluble antioxidant, required for maintaining the integrity of cell membrane of mucus membranes and skin by protecting it from harmful oxygen free radicals.
  • These nuts are packed with many important B-complex groups of vitamins such as riboflavin, niacin, thiamin, pantothenic acid, vitamin B-6, and folates.
  • They also very are rich source of minerals like manganese, copper, potassium, calcium, iron,magnesium, zinc, and selenium. Copper is a cofactor for many vital enzymes, including cytochrome c-oxidase and superoxide dismutase (other minerals function as co-factors for this enzyme are manganese and zinc). Zinc is a co-factor in many enzymes that regulate growth and development, sperm generation, digestion and nucleic acid synthesis. Selenium is an important micronutrient, which functions as co-factor for anti-oxidant enzymes such as glutathione peroxidases.
  • Walnuts oil has flavorful nutty aroma and has an excellent astringent properties; helps to keep skin well protected from dryness. It has also been used in cooking, and as “carrier or base oil” in traditional medicines in massage therapy, aromatherapy, in pharmaceutical and cosmetic industry.
Munch a handful of walnuts a day and you will have enough recommended levels of minerals, vitamins, and protein.




 

No comments:

Post a Comment