Friday, October 19, 2012

KANSERE KARSI SAVASANLAR

KANSERE KARSI SAVASANLAR


Kanserin savaşçıları Kanserden korunmak için beslenmenin önemi gerçek anlamda 20 yaşından önce etkili. Bu yaştan önce başlayan bilinçli beslenme kanserden yüzde 40-50 oranında, 20 yaşından sonra da yaklaşık yüzde 20 oranında korur. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz'un kansere karşı beslenme önerileri şöyle: 
Bitki kaynaklı yiyecekleri seçin: Günde ortalama beş porsiyon meyve ve sebze tüketin. Ayrıca fasulye, mercimek gibi tahıl ürünlerinden gün içinde birkaç kez yiyin. Bitkisel yiyecekler onlarca mineral, lif ve diğer yararlı maddeler içerir. Meyve, sebze ve tam tahıllar kanser türlerinden sizi koruyacak mükemmel yiyecek tercihleridir. Taze fasulye, soya gibi yeşil ve koyu yapraklı sebzeler ile brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve lahana, mide ve bağırsak kanserlerinden korur. Şalgam, şalgam suyu ve turpu bol miktarda yiyin. Havuç ve domates cilt kanserlerinden korur. 
Mevsim meyvelerini bolca yiyin: Özellikle greyfurtu kabuğuyla, kara üzümü çekirdeklerini çiğneyerek yiyin. Günde iki elma ve kayısının da kansere karşı koruyucu etkisi var. Meme ve bağırsak kanserlerinden korunmak için günde yarım kilo evde yapılmış yağsız yoğurt tüketilmesinde fayda var. Omega-3 açısından zengin olan semizotu, keten tohumu, çörekotu, fındık, fıstık ile somon, uskumru, sardalya ve mezgit gibi balıkları tüketin. Bağırsak ve mide kanseri riskini artırdığı için kırmızı etten uzak durun, ette sıralamanız balık, hindi, kırmızı et biçiminde olmalı. Günde en az beş bardak yeşil çay ve iki bardak domates suyu için. Çok sıcak, koyu kahve ve çaydan uzak durun. Mide kanserlerine karşı koruyucu etkisi ıspatlanan sarmısağı sofranızdan eksik etmeyin. Sarmısak pek çok kanser türünde bağışıklık sistemini güçlendirir. Çavdar, yulaf, kepek gibi lifli besinleri bolca tüketin.
 Yağı sınırlandırın: Tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan ve margarinden uzak durun. Bu yağlar prostat, bağırsak ve rahim kanserleri riskini artırır. Zeytinyağı, soya, mısırözü, ayçicek gibi daha hafif yağları tercih edin. Alkolü ölçülü alın: İçki kanserden korunmak için hiç önerilmiyor. Alkolün miktarı ve uzun süreli düzenli içimi kanser riskini artırır. Alkol ve sigaranın birlikte kullanımı karaciğer, ağız, boğaz, yemek borusu ve gırtlak kanserleri için riski artırır. Ancak günde bir bardak kırmızı şarap özellikle de 'Cabernet Sauvignon' kansere karşı koruyucu ve kolesterol düşürücü bir madde içeriyor. Şarap yerine kara üzümü çekirdeklerini çiğneyerek yiyebilirsiniz.
 Kilonuzu koruyun: Obezite, yani şişmanlık, prostat, bağırsak, rahim ve meme kanseri için önemli bir risk faktörü. Fiziksel aktivite kilonuzu kontrol etmek için önemli bir adım. Ayrıca meme ve bağırsak gibi bazı kanser türlerinde riski çok düşürebilir. Haftanın en az üç günü yürüyüş, yüzme gibi 30 dakikalık bir fiziksel bir aktivitede bulunun. Kilolu olmak kadar hızlı kilo vermek de kanser riskini artırır. Hızlı kilo verme DNA'da hasara yol açabileceği için ayda 5-10 kilo arasında zayıflama vaat eden diyet reçetelerinden uzak durun. Bunların en büyük zararı hastanın bağışıklık sistemini güçlendiren yoğurt, et, meyve gibi yiyecekleri içermemesi. 
Küfe dikkat: Son kullanma tarihi geçen besinleri yemeyin, küflü besinleri çöpe atın. Etlerin mangal, barbekü gibi doğrudan ateş üzerinde pişirilmesi de yiyeceğin üzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olur. Etlerin üzerindeki yanmış kısımları temizleyin. Sucuk, salam gibi katkı maddesi kullanılan gıdaların tüketimini azaltın.









No comments:

Post a Comment