Saturday, November 10, 2012

C VITAMINININ FAYDALARI / BENEFITS OF VITAMIN C

C VITAMINININ FAYDALARI / BENEFITS OF VITAMIN C

by Nazan Saatci ve Dostlari on Monday, March 12, 2012 at 4:30pm ·
İlaç gibi Portakal...

Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk algınlığı... Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız. C vitamini deposu olduğunu da biliriz. Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin. Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var. Portakal,kanseri önlemeden, kanı temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye yarıyor.   
C vitamini 

C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Enerji veriyor. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor.  Yapılan araştırmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery disease-PAD), damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı. Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C vitamini eksikiği görüldü.

Bir dizi başka araştırmada da, C, E vitaminleri ve beta-kerotenin,damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı.

Folik asit

Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli. Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor. Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor. Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira mayasında da bulunuyor. Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram olarak saptanmış. Regl döneminde kadınların günlük dozlarını 400 mikro gram kadar yükseltmeleri gerekiyor.

Lifler 

Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Kullanımı 

Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor. Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram. Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor. Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor.Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne dinamik başlamak ve pek çok hastalıktan korumak için idealdir.

Bileşimi:

Yapısında C, B bir, B iki ve PP gibi çok sayıda vitamin, başta kalsiyum ve potasyum olmak üzere çeşitli madensel tuzlar ve oligo-elementler, meyve şekerleri ve karoten bulunan portakalın pekcok yararlan var. Portakal suyunun pembe ve kırmızısı daha yararli Portakal ve greyfurt suyunun pembe renkte olanı sarısından daha yararlıdır! Kırmızısı ise en iyisidir. Greyfurt ve portakalın iç renginin koyu kırmızı olması, bol bol ‘‘Likopen’’ içerdiğinin bir göstergesidir. Domateste de bol miktarda bulunan bu yararlı karotenoid, başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kansere karşı koruyucudur. Likopen antioksidan aktivitesi de olan, cilt ve beden yaşlanmasını erteleyen son derece yararlı bir besindir.

Kan basıncı yüksekliği sorununuz varsa, damar tıkanma riskiniz mevcutsa, her gün düzenli olarak düşük dozda aspirin kullanmaya daha çok özen göstermelisiniz. Aspirini özellikle gece yatmadan evvel içmeyi tercih edin. Yeni çalışmalar böyle bir alışkanlığın hem daha iyi uyumanıza hem de daha güvenli bir kan basıncı kontrolüne destek sağlayacağını göstermektedir.



Cildi güzelleştirir:

Yapısında karoten bulunduğu ve kanı temizlediği için portakal aynı zamanda cildi güzelleştirir ve ona tatlı bir pembelik kazandınr. Güney Fransa'da ve İtalya'daki köylü kızları, ciltlerinin parlaklığı ve pembeliğini portakala borçlu olduklarını söylerler. Kabuklarındaki esans sivilcelere sürüldüğünde biraz yanma yapar ama 2 ayda ortadan kaldırır.

Soğuk algınlıklarına karşı doğal ilaçtır:

İçinde bol miktarda C vitamini bulunduğundan organizmayı grip ve nezle gibi kış hastalıklarına, soğuk algınlıklarına karşı korur.

Diğer yararları:

1. Kanı zehirlerden temizler.

2. Sanlığa ve karaciğer hastalıklarına karşı etkili bir doğal ilaçtır.

3. Bağırsakları yumuşak tutar.

4. Bedene güç ve enerji verir. Organizmanın vitamin ve madensel tuz gereksinimini karşılar. Özellikle gelişme dönemlerinde çocuklara bol bol portakal yedirmekte yarar vardır.

5. Portakal ağacı çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su spazmı giderir, damar sertliğini ve felci önler.Portakal kabuk esansında da aynı olumlu etkiler mevcuttur.

PORTAKALI ÖZETLERSEK:

Bileşimindeki etken maddeler

*C vitamini  *Karbonhidrat  *Potasyum  *Folik Asit  *Bioflavin

Genel faydaları:

*Soğuk algınlığı, grip, kas incinmesi, kalp hastalıkları ve felçten korur,  *Portakal suyundaki bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller,  *Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,  *İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır,  *Kanın pıhtılaşmasını,mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,  İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.Aynı zamanda,içerdiği potasyum, cildin kuruyup kırışıklıkların oluşmasını da önler,  *Çocukların hastalıklardan korunması ve fiziksel gelişiminin tam sağlanması için gerekli olan cevherler dolu bir meyvedir.  *Kabuklarında bulunan uçucu maddenin bazı kanser türlerinin tedavilerinde çok önemli iyileştirici bir madde olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 Top 13 Health Benefits of Oranges: No Wonder They’re So Popular!
February 1, 2011 by Perfect Shape   Filed under Fresh Posts, Fruits
Leave a comment
Oranges are some very popular fruits among North Americans and Europeans. Orange juice in particular is pretty common and massively consumed. Americans drinks about 2.5 times more orange juice than apple juice. But have you ever thought what exactly the health benefits of oranges are?
One orange contains all the daily requirements of Vitamin C. It is rich in fiber, folate, calcium and vitamin B6. So, we could say that oranges are packed with nutrients…but wait, there’s more:
    1. Oranges are rich in fibres
The fibres in oranges are good for the digestive system and relieving constipation. Fibres also reduce cholesterol which is helpful in preventing atherosclerosis. Fibres are also good in keeping the blood sugarlevels in control.
    2. Cardiovascular health
The high content of Vitamin C, flavonoids and phytonutrients in citrus fruits reduce the risk of heart disease.
    3. Blood pressure
Magnesium and a flavonoid called hesperidin in oranges help regulate high blood pressure.
    4. Blood and oxygen
Oranges are rich in Iron and Vitamin B6, essential in the production of red cells in the blood, which carry oxygen from lungs to cells. Oranges also help prevent lung cancer.
    5. Bones and teeth
Oranges are also rich in calcium, associated with a healthy bone structure and teeth.
    6. Skin health
Antioxidants in oranges protect the skin from cell damage and free radicals, having anti-aging actions.
    7. Lower cholesterol
Besides the fibre intake, oranges also help in reducing cholesterol through synephrine, an alkaloid found in orange’s peel. Antioxidants also contribute to the reduction of cholesterol.
    8. Folate intake
One orange provides about 10% of the necessary daily folate intake. Folic acid is helpful in skin health andbrain development.
    9. Immune system
Vitamin C stimulates the production of white cells in our body, thus improving the immune system.
    10. Kidney health
Regular consumption of oranges significantly can significantly reduce the risk of developing kidney stones.
    11. Prevent ulcer
Vitamin C is efficient in preventing stomach ulcer.
    12. Viral infections
Mostly due to the abundance of the flavonoid polyphenols, oranges protects against viral infections. So, try to eat as much oranges in the flu season (like now)!
    13. Preventing other diseases
Oranges are helpful in preventing several other diseases, like: arthritis, asthma, bronchitis, tuberculosis, pneumonia, rheumatism and diabetes.







No comments:

Post a Comment