Thursday, August 9, 2012

Sel felaketi Filipinler ve Yeni Zelanda’yı vurdu










Sel felaketi Filipinler ve Yeni Zelanda’yı vurdu

Sel felaketi Filipinler ve Yeni Zelanda’yı vurduFilipinler’de selden dolayı 650’den fazla kişi hayatını kaybederken, ölenler mezarlara toplu halde gömüldüFilipinler'de sel felaketinin boyutları ürkütücü boyutlara ulaştı. Yetkililer, ülkenin güneyini vuran selde ölen yüzlerce kişiyi gömmekte güçlük çekti. Washi fırtınasının yol açtığı selin, Cagayan de Oro kentini çok kötü etkilediği, 200'den fazla kişinin burada hayatını kaybettiği bildirildi. Buradaki geçici morgu ziyaret eden BBC muhabiri, üç odanın cesetlerle dolu olduğunu, bir bölümünün de toplu olarak gömülebilecekleri bir alana nakledildiğini aktardı.
Sellerden en fazla etkilenen diğer kent olan Iligan'da da cesetler toplu halde gömüldü. Kimliği tespit edilemeyen cesetlerin ileride teşhis edilebilmeleri için işaretlendiği kaydedildi. 650'den fazla kişinin hayatını kaybettiği sellerde 800 kişinin de kaybolduğu belirtiliyor.
Felaketten ülkenin güneyindeki 13 eyalette 143 bin kişi etkilenirken, 45 bin kişi geçici barınaklara sığındı. Yetkililer, afet sonucu 7 bin evin yıkıldığını bildirdi.
Yeni Zelanda
Yeni Zelanda’da ise şiddetli yağışın yol açtığı sel, Tasman bölgesinde büyük zarara neden oldu. Bazı yollar toprak kayması nedeniyle yıkılırken, yüzlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda acil durum ilan edildi.
Şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketi hükümeti alarma geçirdi. Toprak kayması sonucu otoyollar çöktü, tarlalar sular altında kaldı. Yerleşimciler evlerini terk ederken, su baskınları nedeniyle çiftlik hayvanları da zor anlar yaşadı.

No comments:

Post a Comment