Wednesday, November 7, 2012

CILEGIN FAYDALARI SAYMAKLA BITMIYOR

CILEGIN FAYDALARI SAYMAKLA BITMIYOR / STRAWBERRY BENEFITS

by Nazan Saatci ve Dostlari on Monday, March 19, 2012 at 4:19pm ·
Çileğin faydaları saymakla bitmiyor Rengi ve kokusu ile insanların ağzını sulandıran çilek, tadı ve faydalarıyla da en sevilen meyveler arasında yer alıyor.• Vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür.
 • Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
 • Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
 • Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanız temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır.
 • Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir.
 • Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür.
 • Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
 • Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır, güzellik katar cilde.
 • Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar.
  çilekte bol miktarda demir ve fosfor bulunuyor. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengin olan çilek, vücuda kuvvet veriyor, kolesterolü düşürüyor ve damar tıkanıklığını önlüyor. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Kansere karşı koruyucu özelliği bulunan, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan çileğin faydaları şu şekilde sıralanıyor:“Bağırsak kurtlarının dökülmesinde fayda sağladığı kadar, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir. Üre asidi ve ürat tuzları birikintilerini, vücutta birikmiş zehirli maddeleri de dışarı atar. Ayrıca çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit vardır. Bu romatizma ilacının esas maddesidir. Romatizma mafsal iltihabı (Artarit) eklemlerde ürat birikmesi (damla hastalığı),damar sertliği, böbrekte kum taş teşekkülü gibi rahatsızlıkları önler varsa zamanla bunların geçmesini sağlar.”
 Şeker hastalarının da tüketebildiği çileğin 100 gramında 59 mg. C vitamini, (bu oran limondan bile fazla), 1 mg. sodyum, 174 mg. potasyum, 21 mg. kalsiyum bulunuyor. Çileğin hazmı zor olduğu için midesi hasta ve tembel olanların çileğin suyunu içmeleri önerilirken, cilt hastalığı olanlarda alerjiye bağlı olarak kaşıntıya neden olabiliyor. Çileğin yaprakları da iyi kurutulmak şartıyla çay yapımında kullanılabiliyor. Ayrıca çileğin kök ve yapraklarının da faydaları biliniyor. 300 gram çilek yaprağı ve kökü 1 gece ıslatılarak ertesi gün 1 litre suda 20 dakika kaynatılıp çay gibi içilirse mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor.

 Health Benefits of Strawberries

  Everyone knows that strawberries are delicious. However, did you know just what a nutritional powerhouse they are? Here are eight reasons to include strawberries in your diet.

DietOne cup of strawberries contains over 13% of the RDA of dietary fiber, yet only 43 calories. The dietary fiber in strawberries helps to keep digestion regular, as well as lowers blood pressure and curbs overeating.
 AntioxidantsStrawberries contain a chemical compound called phenols. Anthocyanin, a particular phenol abundantly found in strawberries, lends the rich red color to the fruit. Though anthocyanin is known to have antioxidant properties within the fruit, it is debated as to whether the antioxidant agents in anthocyanin-rich foods can be absorbed into the body once digested. Fortunately, however, it is known that when anthocyanin-rich foods are consumed, the body's uric acid levels increase, which serves as an antioxidant agent.
 Anti-InflammatoryThe phenols in strawberries also fight against many inflammatory disorders, such as osteoarthritis, asthma and atherosclerosis, by inhibiting the enzyme cyclooxygenase (COX) in the same way that the drugs aspirin and ibuprofen do. Strawberries, however, do not carry unwanted side effects like stomach and intestinal bleeding.

Anti-Cancer The combination of antioxidant and anti-inflammatory agents found in strawberries is well-known to fight against the onset of many different forms of cancer. Thanks to the vitamin C, folate, and the flavonoids quercetin and kaempferol that they also contain, strawberries are a delicious defense against potentially cancerous cells.Healthy EyesThe Archives of Opthalmology recently published a study in which three or more servings of strawberries (and other fruits) per day can decrease the possibility of contracting age-related macular degeneration by over one-third.
 The Vigorous Vitamin COne cup of strawberries contains an incredible 136% of the RDA of vitamin C, an effective antioxidant that can help lower blood pressure, ensure a healthy immune system, and ward off the development of age-related ocular diseases, such as cataracts and macular degeneration.
 Magnificent ManganeseOne cup of strawberries contains 21% of manganese, an essential nutrient that acts as a powerful antioxidant and anti-inflammatory agent. By increasing the levels of superoxide dismutase (SOD), the enzyme responsible for protecting mitochonrdria exposed to oxygen, manganese not only helps to fight the battle against free radicals and oxidative stress, but also lessens cellular inflammation -- another cause of numerous cardiovascular diseases.
 Bone HealthManganese is also great for the bones, helping in bone building and maintaining proper bone structure. The potassium, vitamin K, and magnesium in strawberries are also important for bone health







No comments:

Post a Comment