Saturday, August 4, 2012

KOMSUNUN TAVUGU AMERIKA by Nazan Saatci on February 9, 2012

KOMSUNUN TAVUGU AMERIKA

by Nazan Saatci on February 9, 2012


Geçen sene bu gündü, “Türk Haberler” de, “TAKDIR-I ILAHI VE AYKIRI BIR GENÇ KADIN…DEFNE JOY FOSTER.” Isimli makaleyi yazarak bu güzel aileye katilmistim. Tam bir sene olmus, dile kolay. Sevgili Cemal Bilge bana yazarmisin dediginde ne kadar mutlu oldugumu hatirliyorum. O günden bugüne “Türk Haberler” epey bir yol katetti.

Kendini yeniledi, TV kanal baglantilari kurdu. Iyi ve kötü günleri sizlerle paylasti ve bütün zorluklara ragmen hala dimdik ayakta, kendisine inanan ekibiyle yoluna devam ediyor. Ben, bana bu imkani verdigi için Cemal Bilge bey’e ve ekibine sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum. Biraz degisiklik yapip sizlere içinde yasadigim ülke ile ilgili dört bölümlük bir yazi dizisi hazirladim. Ismi “Komsunun Tavugu Amerika”. Bakalim Amerika’yi baska bir tarafindan, gerçeginden sizlere yansitabilecekmiyim.

KOMSUNUN TAVUGU AMERIKA.…1.Bolum

Rüyalar ülkesi Amerika…

Epey oluyor, arkadas listemden sevgili Hasan Sekin Facebook’taki duvarima bir soru birakmisti. Harika bir yerde yasiyorsunuz, su rüyalar ülkesi Amerika’yi bir anlatin Nazan hanim diye. Ah dedim o anda Hasan bey, içi beni, disi seni yakar, bir bilseniz…komsunun tavugu misali Amerika. Iste bu yazi dizisi böyle çikti.
Yazalim bakalim…kim tutar ki bizi.

Nerde o rüya,bu ne bitmez bir rüyaymis öyle? biri bizi cimciklesede uyansak artik. Çoktandir burada yasayan insanlar olarak, çok derin uyudugumuz bir gercek. Olmus 15 sene, dile kolay. Sürgünde olsak neyse, dogru dürüst bir kere bile gitmemisim ülkeme...neden acaba?
Cevap : Hala uyuyorumda ondan, uyanamiyorum bir türlü su Amerika rüyasindan.

Uyandirsin birisi beni. Artik Uyuyan güzel masalindaki gibi bir prens mi gelir öper uyandirir, yoksa yüzüme soguk bir su mu firlatirsiniz bilmem ama biri bizi uyandirsin lütfen.

Ülke olarak sürekli batip çikiyoruz. Issizlik rakamlari dibe vuruyor, yatirmlarimiz yerlerden sürünüyor. Yok canim Türkiye’den bahsetmiyorum, burasi Amerika. Biraz düzelir gibi oluyoruz ve hemen bir savas yasiyoruz.. Neyseki biz bu arada bayrak satiyoruz. Bir kadin giriyor depomuzdan içeri, dokunsaniz aglayacak. ”Oglum” diyor “Irakta savasiyor…ah yine uzadi gelemiyor. Komsumuzun çocugunu kaybettikte Amerikan bayragi lazimdi tören için.” Sonra salya sümuk basliyor aglamaya.

”Elimizde büyümüstü” gibilerinden seyler söylüyor. Diyemiyorsun ki “E kadin, ne isi var sizin çocuklarin elin Iraginda?” Diyemiyorsun tabi. Çok üzüldüm diyorsun, teselli ediyorsun. Genelde George Bush dedikodusu yapariz gelen gidenle, burasi Kalifornia, sevmezler bu bölgede Bush’u. Bu bayanla Bush dedikodusu yapamazsin, Bush’a tükaka diyemezsiniz ki oglu askerde.

Hatirlarsaniz eger, Amerika’nin ilk Irak’a müdahelesi 1990 yilinda, Irak’in Saddam Huseyin liderliginde Kuveyt'i isgali yüzünden olmustu ve Çöl Firtinasi Operasyonu da dedilen bu Körfez Savasindan Amerika basariyla çikmisti. Böylece Amerika, Hollywood filimlerinde hiç vazgeçmedigi kahraman imajini giymis ve çok da alkis almisti. I993 de William Bill Jefferson Clinton basa geçti ve sekiz sene süren baskanlik döneminde Amerika altin çagini yasadi.

O günleri çok iyi hatirliyorum. Amerika’da hersey günlük güneslikti. Hele günesli Kaloiforniya’da Internet patlamasi olmus, hisse senetleri tavan yapmis, dünya ekonomik degisime ugramisti. Biz Amerika'nin kalbinde oturuyoruz yani bilgisayar teknolojisinin çiktigi yerde. Burasi Silikon Vadisi. Önümüzde Google, arkamizda Microsoft, eve yakin Apple, biraz gidiyorsun Ebay. Bu arada Facebook da arka sokakda. Evlerimize milyonlar teklif ediyorlar, vermiyoruz, kuluçkaya yatiyoruz. Insanlar satin alacak ev bulamiyorlar. Evler açik arttirma gibi en çok verilen teklife satiliyor. Mesela evimizi satiyoruz, Hot mail aliyor. Kisacasi hepimiz milyoneriz.

Çalistiracak adam bulamiyoruz, çalismak isteyenlerde büyük paralar istiyor.Is yerlerinin normal ücret ödeyerek iyi eleman bulmasi mümkün degil. Tarihin en düsük issizlik oranlari, enflasyonun en düsük oldugu dönem, halkin en fazla ev sahibi oldugu ve suç oraninin en aza düstügü zamanlar. Hersey rüya gibi yani.

BIR GECEDE MILYONER OLUYORUZ.

O dönemin en meshur adami aslinda Clinton falan degil, yasli, gözlüklü bir adam. Ismi Alan Greenspan. Alan Greenspan Amerika Merkez Bankasi’nin baskani. Federal Reserve Kurulu Baskanligi görevini 1987 ile 2006 yillari arasinda, dört Amerika baskaninin

döneminde sürdürmüs. Kim bu baskanlar derseniz hemen sayip hatirlayalim. Aktör olarakta filimlerde izledigimiz Hollywood yildizi olan Ronald Reagan; Baba Bush da dedigimiz George H.W.Bush , Erkan bebegin burnunu sikmasiyla halkimizin yakindan tanidigi sempatik baskan Bill Clinton ve mizah yazar ve çizerlerine devamli konu olmus karakter yapisiyla, sekiz sene nasil basta kaldigini hala anlamakta zorlandigimiz ogul Bush yani George W. Bush.

O günlerde hersey Alan Greenspan’in iki dudagi arasinda. Faizleri arttiranda indirende o. Borsanin inis çikislarida çogunlukla bu banka hareketlerine bagli. Ve ben

o dönemlerde kendimi borsa konusunda ekspert ilan etmisim. Saat 6 da daha karga seyini yapmadan uyaniyorum. Dünya borsalari açiliyor çünkü, açilisi kaçirmayim, satacagim alacagim daha para yapacagim. Önümde grafikler dikkatle inceliyorum. Iste kirilma noktasi…sat Nazan çabuk sat….al..al..al…bu hisse senedi yeni, kaçirma bunlar açilista tavan yapan teknoloji hisseleri..…Macafe …Aol …yanlis gitmezsiniz nasilsa. Biz öyle saniyoruz. Senetler $50, $100 hatta 500 dolardan açiliyorlar. Tabi ki sonuç hüsran….Las Vegas kumaranelerinden bir farkimiz yok…Ha Borsa…ha Las Vegas…Önce kazaniyoruz, sonra kaybediyoruz.

Devami gelecek….

Nazan Saatçi
Subat / 2012 / U.S.A

No comments:

Post a Comment